t'magazijn

Vakantiewoningen

Cultuur

In het nabijgelegen Vechmaal:

De Sint-Pieterskapel is een kapel in Vechmaal in de Belgische gemeente Heers in de provincie Limburg. De kapel is gelegen op een lichte verhoging en wordt omgeven door het kerkhof. Dit kerkhof was niet niet ommuurd, maar tegenwoordig omhaagd en vroeger lag er een gracht en een aarden wal omheen. Ze is gelegen aan de Heurnestraat aan een klein pleintje in de buurtschap Sint-Pieters-Heurne.

De romaanse kapel is gewijd aan Sint-Pieter.


Het gebouw heeft de plattegrond van een zaalkerk en bestaat uit een eenbeukig schip met twee traveeën en een koor met een rechte travee en een vlakke koorsluiting. De kapel is opgetrokken in breuksteen (silex) waarin Romeins materiaal verwerkt is (onder andere pannen) die vermoedelijk van een in de buurt gelegen Romeinse villa afkomstig is.

De hoekbanden van mergelsteen stammen waarschijnlijk uit de periode van de heropbouw van het koor. Het koor heeft een plint met een mergelstenen afzaat. Het geheel wordt door zadeldaken gedekt en boven de oostgevel bevindt zich een dakruiter met ingesnoerde naaldspits, alle gedekt met leien. In de oostgevel bevindt zich verder een rondboogportaal met een geprofileerde omlijsting van kalksteen met negblokken en een sluitsteen met datering van 1554. Boven het portaal bevindt zich een mergelstenen roosvenster met vierpasvorm die uit dezelfde periode stamt. In de zijgevels bevinden zich uit 1752 stammende getoogde vensters voorzien van een omlijsting van kalksteen met negblokken in een regelmatig verband en een sluitsteen. In de zuidgevel van de kapel zijn er nog fragmenten bewaard gebleven van een spitsboogvenster met een omlijsting met geprofileerde mergelstenen. Het koor heeft aan beide zeiden de resten van de omlijsting in mergelsteen van de oorspronkelijke rondboogvensters behouden. In de westgevel bevindt zich een gedicht venster onder een mergelstenen latei met bakstenen ontlastingsboog, met in de daarboven aanwezige mergelstenen gevelsteen een datering van 1662.

Het interieur is bepleisterd. De kapel heeft een vlakke zoldering, en heeft beschilderingen en rococo-stucwerk die dateren van 1752. Dit blijkt uit het op de zoldering geschilderde chronogram: IN GLORIAM CEPHAE DECOROB.

De mergelgrotten:

    


Mergelgrotten zijn geen echte grotten, maar onderaardsekalksteengroeven, die eeuwen geleden zijn ontstaan bij de ontginning van kalksteen ten behoeve van de bouw.
Daarbij werden kalksteenblokken uit de wand gezaagd, waardoor gang na gang ontstond, die uiteindelijk complete gangenstelsels vormden.
(Je mag er wel niet in.)

 Het kasteel van Hex.

   BE-3870 Heers (Heks)
Tel. 012 74 73 41 - fax 012 74 49 87
E-mail: gardens@hex.be
Website: www.hex.be

Het kasteel van Hex werd gebouwd in de 18de eeuw en wordt omringd door
diverse stijl- (5 ha) en landschapstuinen (60 ha) uit dezelfde periode.

Open:
Kasteel niet, tuin volledig te bezoeken.
1/4 t.e.m. 30/6 en 1/9 t.e.m. 31/10. Van ma t.e.m. vr.
Geleide bezoeken mogelijk na schriftelijke aanvraag.
Gidsbegeleiding (N, F, D, E) mogelijk voor groepen.
In Opheers:

Daniëlle Houbrechts, de kruidenvrouw van Radio 2, is woonachtig in Opheers. Dit is een nabijgelegen dorp, ook behorende tot de fusie Heers.
Haar tips vind je op www.kruidjes.be.
In Borgloon:

Borgloon, een klein en pittoresk stadje daterend uit de tijd van de Graven van Loon (10e-13e eeuw), is op amper 10 km van 't Magazijn gelegen. Twee kleine steegjes en de burchtheuvel herinneren nog aan die tijd. Enkele gezellige terrasjes en restaurants zijn zeker een uitstap waard.